Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wołowina w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na wykorzystanie mięsa na którym ugotowaliśmy rosół i przepis na mój ulubiony, chrzanowy sos.

Wołowina w sosie chrzanowym

Składniki:

Wołowina w sosie chrzanowym

 

  • Ok. 500g ugotowanej w rosole wołowiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie chrzanowym
Roztapiamy masło w rondelku i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy i smażymy przez minutę lub dwie uważając, żeby nie przypalić. Dolewamy ciepły bulion i zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy na niedużym ogniu i dodajemy śmietanę i chrzan. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wołowinę kroimy na plastry i podajemy z sosem chrzanowym.