bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Wołowina w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Mięso wołowe w sosie chrzanowym jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. Najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i surówką.

Wołowina w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowina w sosie chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie chrzanowym
Mięso wołowe kroimy w plastry, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą, jarzynką, dodajemy chrzan, gotujemy jeszcze 10 minut.

Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie, dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku przyprawą maggi i pieprzem. Podajemy z kluskami śląskimi i surówką.
Wołowina w sosie chrzanowym
Pokrojone mięso obsmażamy na złoty kolor .
Wołowina w sosie chrzanowym
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy.
Wołowina w sosie chrzanowym
Do ugotowanego mięsa dodajemy chrzan, doprawiamy.