beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Wołowina w  sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Wołowina w  sosie warzywnym

Składniki:

Wołowina w  sosie warzywnym

 

  • 80 dag wołowiny bez kości ,
  • 100 dag różnych warzyw: marchew, seler, por, cebula, pietruszka, 2  łyżki mąki,
  • 1  łyżka śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 5  łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Wołowina w  sosie warzywnym
Mięso oczyścić, włożyć do garnka z  wrzącą, osoloną wodą, dodać po jednym warzywie, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Z wywaru wyjąć 1  marchew, seler, pietruszkę, ostudzić i  pokrajać w  kostkę, po czym włożyć do garnka. Dodać do warzyw szklankę rosołu i  podgotować do uzyskania przez warzywa miękkości. Mąkę przesiać, zmieszać ze śmietaną i  wlać do gotujących się warzyw, mieszając. Całość zagotować, potem odstawić, dodając posiekaną pietruszkę, pieprz i  sól do smaku. Ugotowane mięso pokroić w  poprzek włókien na plasterki ułożyć na talerzu i  polać sosem z  jarzyn. Podawać z  ziemniaczkami z  surówką z  buraczków.