ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Wołowina w sosie własnym z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wołowina dominuje u mnie w kuchni nie używam za dużo mięsa wieprzowego bo jest nie zdrowe lecz od czasu do czasu można :)

Wołowina w sosie własnym z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina w sosie własnym z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie własnym z rozmarynem
Mięso myjemy, kroimy na plastry około 1- 1,5 cm grubości. Suszymy ręcznikiem papierowym. Mięsko sypiemy solą i prószymy każdej strony mąką tak aby było ładnie i dokładnie pokryte (nie obtaczamy ). Wkładamy na gorącą patelnię bez tłuszczu dodając umyte świeże gałązki rozmarynu w całości przekładając pod mięsem i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem z każdej strony po około 2-4 minut. Jak mięso jest już rumiane wyciągamy rozmaryn i wyrzucamy lecz jak ktoś lubi może sobie zostawić tyle że może być za intensywny zapach i smak.



Cebulę obieramy i kroimy na połowę a potem w tak zwane dzwonki :) nie za grube, dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i rozgniatamy wprost do patelni wyciskaczem do czosnku. Dodajemy łyżkę max dwie oleju i wszystko smażymy bez przykrycia do puki cebula zacznie być lekko brązową po czym zmniejszamy ogień przekładamy cebulkę na mięso, wlewamy wodę tyle aby mięso było zakryte nie za dużo i przykrywamy pokrywką patelnie, dusimy około 35 minut co jakiś czas obracając mięso przekładając cebulką. Jak już zaobserwujemy że mięso jest już w miarę miękkie odkrywamy patelnie i grzejemy aż woda odparuje dodajemy czarny pieprz i gotowe :). Zapewniam że mięso jest miękkie i ma wspaniały smak i aromat polecam z ziemniaczkami. Smacznego :)
Wołowina w sosie własnym z rozmarynem
mięso myjemy kroimy na plastry około 1-1,5 cm
Wołowina w sosie własnym z rozmarynem
pokrojone mięso sypiemy solą pruszymy mąką i smażymy bez oleju
Wołowina w sosie własnym z rozmarynem
cebulę obieramy kroimy na połowę i w dzwonki dodając do mięsa
Wołowina w sosie własnym z rozmarynem
mięso smażymy z cebulą pod przykrycie dolewamy wodę i dusimy

Tagi:

wołowina