Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wołowina z grilla po tajwańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Posmarować obydwie strony steków wołowych i cebuli sosem teriyaki. Połozyć

Wołowina z grilla po tajwańsku

Składniki:

Wołowina z grilla po tajwańsku

 

  • 4 dobrze okrojone z tłuszczu steki wołowe z antrykotu bez kości o gr ok 2,5 cm
  • 5 łyżek lekkiego sosu teriyaki
  • 1 duża słodka cebula
  • Sos orzechowy:
  • 2 łyzki kremowego masła orzechowego
  • 1/4 łyżeczki rozdrobnionego czerwonego pieprzu
  • 2 łyzki lekkiego sosu teriyaki
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wołowina z grilla po tajwańsku
Posmarować obydwie strony steków wołowych i cebuli sosem teriyaki. Połozyć steki na ruszcie nad średnio gorącymi, pokrytymi popiołem węglami. Opiekać bez przykrywania 15-20 min w celu osiągniecia stanu od półkrwistego do wypieczonego, a cebulę do miękkości, odwracając od czasu do czasu. W małej miseczce wymieszać masło orzechowe z czerwonym pieprzem. Stopniowo mieszając dodać 2 łyżki sosu teriyaki, wodę i mieszać do otrzymania regularnego kremu. Pokroić steki na grube plastry, podawać z cebulą i sosem.