2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Pikantna wołowina po meksykańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew.

Pikantna wołowina po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna wołowina po meksykańsku

 

  • 1 opakowanie mieszanki MEKSYKAŃSKIEJ HORTEX

 

  • 1/2 kg wołowiny na gulasz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 1 puszka fasoli w zalewie
  • 1 cebula dymka-nać

 

  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka przyprawy do fajity
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chili jalapeno
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • placki tortilii-niekoniecznie!

 

Sposób przygotowania:

Pikantna wołowina po meksykańsku
Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską Hortex i dusimy około 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy.Posypujemy szczypiorem z dymki. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak. Nam smakowało prosto z patelni. Życzę smacznego!  
Pikantna wołowina po meksykańsku
mięso kroimy oprószamy przyprawami odstawiamy do lodówki
Pikantna wołowina po meksykańsku
szykujemy resztę pozostałych składników cebulę kroimy
Pikantna wołowina po meksykańsku
mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie 3 minuty
Pikantna wołowina po meksykańsku
wrzucamy mieszankę łączymy wszytko razem