Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wołowina z pak choi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Propozycja na zdrowy, szybki, rozgrzewający, aromatyczny i stawiający na nogi obiad lub kolację po ciężkim dniu.

Wołowina z pak choi

Składniki:

Wołowina z pak choi

 

  • Stek z rozbefu wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ¼ papryczki chilli
  • ¼ łyżeczki startego imbiru
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z pak choi
W miseczce mieszamy sos rybny z sosem ostrygowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli i starty na tarce imbir. Tak powstały sos dzielimy na 2 części, do jednej wkładamy stek i odstawiamy na minimum 15 minut. W czasie kiedy mięso się marynuje paprykę myjemy i kroimy w paski . Kapustę pak choi kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i smażymy steka ( od 3 do 5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia ). Mięso przekładamy na deskę aby odpoczęło. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju rzepakowego dodajemy drugą część sosu i chwilę przesmażamy po czym wrzucamy paprykę i kapustę pak choi i całość smażymy minutę. Warzywa przekładamy na talerz, a na warzywach układamy pokrojone w plasterki mięso.