jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wołowina z ryżowym czubem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tajska wołowina z czubem, dla Psa - znaku który lubię!

Wołowina z ryżowym czubem

Składniki:

Wołowina z ryżowym czubem

 

  • 50 g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • wiązka gałązek rozmarynu
  • frytura
  • 400g wołowiny pieczeniowej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry TaoTao
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki daktyli
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki mleka kokosowego TaoTao
  • sos sojowy
  • sól, pieprz cytrynowy, chili do smaku
  • Sos Sambal Oelek

Sposób przygotowania:

Wołowina z ryżowym czubem
Mięso pokrój w paski, skrop je sosem sojowym i odstaw na 10 minut. Przesmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Podlej wodą, dodaj obrane marchewki, pietruszkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany imbir, daktyle. Duś mięso podlewając wodą do miękkości. Na końcu dodaj przyprawy i mleko kokosowe. Na rozgrzana fryturę (mocno!!) wrzuć gałązki rozmarynu, odsącz na ręczniku papierowym, następnie porcje makaronu - smaż kilka chwil. Po odsączeniu wykładaj porcje na ręcznik papierowy. Układaj porcje wołowiny z marchewką na talerz, udekoruj czubem z chrupiącego makaronu i rozmarynu. Sos z mięsa wymieszaj z sosem Sambal Oelek (w takiej proporcji, jak ostro lubisz jeść) i podaj go w oddzielnych miseczkach.