Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z suszonymi pomidorami i kurkami

Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram

 

  • 45 dag chudej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki polskiego czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 10 dag kurek
  • 3/4 szklaki ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram
Wołowinę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie kawałki o wymiarach mniej więcej 2 na 3 centymetry. Rozgrzewamy olej i podsmażamy wołowinę z obu stron na rumiano. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule oraz czosnek. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski suszone pomidory bez zalewy oraz wino. Dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i odparowujemy sos przez 3-4 minuty. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki (małe w całości, a duże pokrojone na mniejsze kawałki) i znowu przykrywamy. Dusimy 3-4 minuty, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na gorący ryż nakładamy plasterki wołowiny. Polewamy powstałym sosem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram
Wołowinę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie kawałki o wymiarach mniej więcej 2 na 3 centymetry. Rozgrzewamy olej i podsmażamy wołowinę z obu stron na rumiano. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule oraz czosnek.
Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram
Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski suszone pomidory bez zalewy oraz wino. Dusimy kolejne 10 minut.
Wołowina z kurkami i suszonymi pomidoram
Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki (małe w całości, a duże pokrojone na mniejsze kawałki) i znowu przykrywamy. Dusimy 3-4 minuty, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tagi:

ryż wołowina