bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wołowina z papryką w sosie bazyliowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna szybka chińszczyzna z wołowiną.

Wołowina z papryką w sosie bazyliowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wołowina z papryką w sosie bazyliowym

 

  • plaster wołowiny (ja użyłam udźca)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 opakowania sosu bazyliowego z trawą cytrynową
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • gniazdo makaronu pełnoziarnistego
  • natka pietruszki posiekana
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina z papryką w sosie bazyliowym
Makaron ugotować aldente. Mięso umyć, osuszyć i razem paprykami pokroić w cienkie paski. Rozgrzać olej w woku (metodą stir-fry) usmażyć wołowinę przez ok 3 minuty. Potem dodać papryki, wlać sos sojowy, wymieszać razem, dodać sos bazyliowy, wszystko razem podgrzać przez chwilę razem, a na koniec wmieszać makaron, przyprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.
Wołowina z papryką w sosie bazyliowym
Sos bazyliowy jako podstawa do ekspresowej chińszczyzny