Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Burrito z wołowiną i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Typowe meksykańskie danie - delikatna w smaku tortilla oraz lekko pikantny kolorowy farsz. Łatwe do przygotowanie dla każdego, idealne na popołudniową przekąskę lub wspólne gotowanie ze znajomymi.

Burrito z wołowiną i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Burrito z wołowiną i warzywami

 

  • 1 opakowanie - Mieszanka Meksykańska Hortex
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie tortilli pszennych

 

Sposób przygotowania:

Burrito z wołowiną i warzywami
Mięso podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni, na średnim ogniu. Gdy mięso zmieni kolor na bladoszary dodajemy paprykę i smażymy dalej. Po około 5 minutach dodajemy pomidory z puszki, czosnek pokrojony w plasterki oraz posiekaną cebulę. Pozwalamy aby większość płynu z pomidorów odparowała, potrwa to około 10 minut. Po tym czasie dodajemy warzywa Hortex (nie rozmrażając go wcześniej). Po ok. 5 minutach, gdy warzywa się zagrzeją farsz jest gotowy. Na suchej patelni podgrzewamy pojedyncze torille. Na środku wykładamy farsz oraz pokrojone w kostkę awokado i zawijamy. Smacznego :)
Burrito z wołowiną i warzywami
Burrito z wołowiną i warzywami