Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wstążki ze szpinakiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szpinak do tej potrawy można podać w dowolny sposób, można tak jak ja w formie kulki. Ale równie dobrze będą się sprawdzać kleksy z warzywa lub wszystko razem wymieszane.

Wstążki ze szpinakiem i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wstążki ze szpinakiem i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Wstążki ze szpinakiem i orzechami
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy odciśnięty szpinak i smażymy chwilę aby go odparować. Dodajemy przegnieciony ząbek czosnku, sól czerwony pieprz do smaku i dusimy chwilę pod przykryciem. Na koniec dodajemy łyżkę otartej skórki z pomarańczy oraz sok z jednego owocu.. Mieszamy dokładnie i przykrywamy, odstawiamy na bok. Chodzi o to aby sok już nie odparował ale nadał smaku potrawie i lekko rozrzedził szpinak. Makaron gotujemy al dente. Z drugiej pomarańczy ocieramy łyżkę skórki, a resztę obieramy i kroimy na drobne cząstki.Orzechy rozdrabniamy nożem i prażymy na gorącej patelni. Na środku makaronu nakładamy kulkę szpinaku, całość posypujemy pomarańczą, skórką pomarańczową i orzechami. Jedząc można sobie dobierać szpinaku lub wymieszać go z resztą.
Wstążki ze szpinakiem i orzechami
Szpinak smażymy na maśle a gdy lekko odparuje dodajemy resztę składników.
Wstążki ze szpinakiem i orzechami
Ocierając skórkę z pomarańczy należy uważać aby nie zetrzeć białej części.
Wstążki ze szpinakiem i orzechami
Orzechy kroimy a następnie prażymy na gorącej patelni.

Tagi:

szpinak