Sposób przygotowania:
Wyborowa swojska kiełbasa wieprzowa
Wybieramy mięso nieścięgniste pół na pół chude i tłuste. mięso pokroić w drobną kostę, usuwając błony. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, salatrę oraz rozdrobnione przyprawy - bez czosnku, mieszamy i wyrabiamyi pozostawiamy rozłozone cienką uklepaną warstwą w temp. ok. 15 stopni C na całą dobę. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista. Masą taką napełniamy scisle przez maszynke do kiełbas i kiszek przygotowane jelita lub sztuczne kiełbaśnice,układając kiełbasę w kształt wianków. Aby usunąć z nich powietrze, należy je ponakłuwać i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, a potem już wędzimy. Wędzić możemy trzema sposobami 1. w zimnym, rzadkim dymie przez 3 - 5 godzin. 2. w ciepłym, gęstym dymie przez 90 minut, 3. w gorącym dymie w temp. ok.85 stopni C w ciągu 45 min. do 1 godziny -( w takiej temp. uzyskujemy kiełbasę pieczoną) Po uwędzeniu lub upieczeniu kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut.
siwa12345
yola