Sposób przygotowania:
Wybuchowe udka na szpinakuETAP 1
Udka myjemy i osuszamy
ETAP 2
W misce łączymy olej z przyprawami (majeranek, sól, pieprz papryka, kurkuma).
ETAP 3
Gotowe udka nacieramy mieszaniną przypraw i przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy pokrywą lub folią spożywczą. Pieczemy je do miękkości około 1 godzimy. w trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wytworzonym sokiem.
ETAP 4
Między czasie w granatu wyjmujemy pestki. Gdy pieczenie dobiega końca przygotowujemy szpinak.
ETAP 5
Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu jak stracą na swojej objętości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser feta. Całość chwilkę razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy szpinak wykładamy na półmisek. Na zieloną „kołderkę” wykładamy upieczone udka. Całość posypujemy dość sporą ilością pestek granatu. Podajemy.
Magdalena88
niezły kąsek
karola25