SUPERPRZEPIS

Wybuchowe udka na szpinaku

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Wybuchowe udka na szpinaku Więcej zdjęć (4)

Szpinak i granat nie tylko ślicznie komponują się kolorystycznie, ale tez smakowo. Do tego pikantne, złociste udka i mamy pyszne danie.

Składniki:

Wybuchowe udka na szpinaku

Składniki:

  • 3 duże udka z kurczaka (u mnie każde po ok 300 gram)
  • 250 gram szpinaku,
  • ok 60 gram sera feta,
  • 1 owoc granatu,
  • olej,
  • ok 2,5 łyżeczki majeranku,
  • papryka słodka do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Wybuchowe udka na szpinaku

ETAP 1

Wybuchowe udka na szpinaku
przygotowujemy udka

Udka myjemy i osuszamy

ETAP 2

Wybuchowe udka na szpinaku
Przygotowujemy przyprawy do natarcia mięsa

W misce łączymy olej z przyprawami (majeranek, sól, pieprz papryka, kurkuma).

ETAP 3

Wybuchowe udka na szpinaku
Udka z przyprawami umieszczamy w naczyniu do zapiekania!

Gotowe udka nacieramy mieszaniną przypraw i przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy pokrywą lub folią spożywczą. Pieczemy je do miękkości około 1 godzimy. w trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wytworzonym sokiem.

ETAP 4

Wybuchowe udka na szpinaku
Wyciągamy pestki z owoca

Między czasie w granatu wyjmujemy pestki. Gdy pieczenie dobiega końca przygotowujemy szpinak.

ETAP 5

Wybuchowe udka na szpinaku
Do przysmażonego szpinaku dodajemy ser

Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu jak stracą na swojej objętości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser feta. Całość chwilkę razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowy szpinak wykładamy na półmisek. Na zieloną „kołderkę” wykładamy upieczone udka. Całość posypujemy dość sporą ilością pestek granatu. Podajemy.


Tagi:

szpinak