Sposób przygotowania:
Udka na ostro w sezamie
Udka nacieramy pieprzem, solą oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podpiekamy na patelni na złoty kolor. Następnie posypujemy je roztartym w moździerzu rozmarynem i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Udka także lekko skrapiamy kilkoma kroplami oleju. Wokół udek układamy cząstki cytryny- nadadzą mu fantastyczny cytrusowy aromat. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-20 minut. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i dodajemy masło- klarujemy je, a następnie smażymy na nim cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dodajemy słodką paprykę w proszku, papryczkę chili i gałkę muszkatołową. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Smażymy na złoty kolor, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia- można je także dorzucić do piekących się już udek, jeśli wystarczy nam miejsca. Ziemniaki pieczemy mniej więcej 20 minut- warto sprawdzić wcześniej, czy nie są już miękkie. Na patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy olej, dodajemy resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski- nie stracimy dzięki temu aromatu papryczek, które użyliśmy do podpiekania ziemniaków Wlewamy śmietanę, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Na końcu dodajemy szpinak i doprawiamy pieprzem i solą. Na czystej patelni podprażamy sezam (bez użycia oleju), którym posypujemy upieczonego już kurczaka – tuż przed podaniem. Kurczaka układamy na pierzynce z naszego sosu.