SUPERPRZEPIS

Udka pod szpinakowo-serową kołderką

  • 7
  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Udka pod szpinakowo-serową kołderką

Na obiad mamy dziś udka zapiekane pod szpinakiem, polane sosem serowym i doprawione czosnkiem

Składniki:

Udka pod szpinakowo-serową kołderką

 

Sposób przygotowania:

Udka pod szpinakowo-serową kołderką
Udka oczyścić zdjąć skórkę i obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Posypać kucharkiem podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 10- 15 min. Cebulkę pokroić w kostkę i przyrumienić razem z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać obgotowany lub rozmrożony szpinak i przysmażyć przez ok 10 min. dodać sól i pieprz do smaku. Śmietanę zmiksować z serem z dodatkiem przyprawy tzatziki i jednego ząbka czosnku .. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć podduszone udka, przykryć je szpinakiem, wygładzić i oblać sosem serowym. wierzch posypać posiekanymi migdałami. i zapiec .. ok 30-40 min w temp 200 st. Podawać z frytkami i ogórkiem kiszonym.