kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Wylewne ciasto z sokiem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto kolorowe i pyszne, musi zostać dobrze schłodzone

Wylewne ciasto z sokiem owocowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wylewne ciasto z sokiem owocowym

 

  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka agrestowa
  • 100 ml soku z jagód
  • 400 ml mleka
  • 400 ml mody

Sposób przygotowania:

Wylewne ciasto z sokiem owocowym
Budyń zagotuj z mlekiem, jednak nie dodawaj całego mleka. Tu użyte 400ml mleka. Jak zacznie już lekko tężeć w rondelku w którym je gotujesz, przelej do formy ( wysmaruj tylko masłem, dość grubo i solidnie ). Forma okrągła ( może być na babkę z dziurą w środku ). Jak przestygnie już budyń, nie może być ciepły wlej na niego sok z jagód. Zagotuj galaretkę agrestową, również dałam o 100ml mnij niż na opakowaniu. Po jej rozpuszczeniu zacznij schładzać galaretkę. Jeśli zacznie już sztywnieć wylej na ciasto ok 1 szkl. galaretki. Resztę daj do lodówki. Gdy będzie zupełnie sztywna, przełóż na moment na ogień. Jak troszkę złapie temperatury i będziesz mogła ją zamieszać łyżką, całą przelej do pozostałego ciasta.
Włóż do lodówki na noc. Wyciągnij przed podaniem. Rozkrawaj i podawaj.
UWAGA! Ciasto będzie z sokiem owocowym, więc trzeba uważać na spodnie, obrus itd....
Smacznego
Wylewne ciasto z sokiem owocowym
Etap 1 - ugotowany jeszcze ciepły budyń przelej do formy
Wylewne ciasto z sokiem owocowym
Etap 2 - jak budyń wystygnie, polej go sokiem jagodowym
Wylewne ciasto z sokiem owocowym
Etap 3 - rozkrojone ciasto, kolorowe i smaczne :-)