Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Wyluzowany, nadziany kurczak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, delikatny, nadziewany kurczak

Wyluzowany, nadziany kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wyluzowany, nadziany kurczak

 

  • Kurczak ważący ok. 1,5 kg
  • Nadzienie:
  • Pęczek natki pietruszki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g prażonych orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki soli
  • Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa

 

Sposób przygotowania:

Wyluzowany, nadziany kurczak
Z umytego kurczaka usuwamy kości, zostawiając tylko kości w nogach i skrzydełkach. Odcinamy także nadmiar skóry i tłuszczu. Jeżeli nie umiemy tego zrobić sami, w internecie można znaleźć masę filmików pokazujących krok po kroku jak wyluzować kurczaka. Jeżeli dalej wydaje się to zbyt skomplikowane to warto zapytać w sklepie mięsnym. W moim osiedlowym sklepie pani luzuje kurczaka bez dodatkowych opłat, zajmuje jej to dosłownie kilka minut i dostaję w jednej torebce kurczaka bez kości, a w drugiej kości z których można np ugotować pyszny rosół. Jeżeli jednak nie jest to możliwe, można nafaszerować kurczaka bez wcześniejszego usuwania kości. Trzeba go tylko dokładnie umyć, no i będzie więcej zabawy podczas jedzenia z usuwaniem kości, ale będzie równie smaczny.
Posiekaną pietruszkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy obraną pokrojoną cebulę i obrany czosnek, dodajemy orzechy, sól i całość miksujemy na gładką masę.
Kurczaka rozkładamy na desce, na piersiach kładziemy nadzienie. Zawijamy kurczaka do pierwotnego kształtu i związujemy nitką, żeby nie rozpadł się.
Mieszamy olej z musztardą, sokiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny, a następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Podajemy z pieczonymi warzywami.
Wyluzowany, nadziany kurczak
Nadzienie przygotowujemy w rozdrabniaczu
Wyluzowany, nadziany kurczak
Z kurczaka usuwamy kości zostawiając te w nogach i skrzydłach
Wyluzowany, nadziany kurczak
Kurczaka faszerujemy gotowym nadzieniem
Wyluzowany, nadziany kurczak
Kurczaka marynujemy przez co najmniej 2 godziny