pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Wypieki na EURO 2012

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Precelki będą znakomitą przekąską podczas oglądania rozgrywek EURO 2012, chleb uzupełni natomiast każdy posiłek zapalonego kibica.

Wypieki na EURO 2012

Składniki:

Wypieki na EURO 2012

 

Sposób przygotowania:

Wypieki na EURO 2012
Najpierw kubek mleka troszkę podgrzałam (nie może być jednak gorące) i rozpuściłam w nim drożdże. Do miski odmierzyłam 80 dag mąki i przelałam do niej rozpuszczone w mleku drożdże. Dodałam ok. łyżeczki soli. Wyrobiłam elastyczne ciasto (musiałam dodać jeszcze odrobinę mleka w trakcie wyrabiania) i wzięłam się za formowanie napisów z ciasta. Przyszykowałam 2 blaszki z piekarnika, które pokryłam papierem do pieczenia. Ręce co jakiś czas maczałam delikatnie w oliwie, aby ciasto nie przywierało do rąk. Formowałam nie za grube dłuższe paski z ciasta, ponieważ trzeba wziąć zawsze pod uwagę to, że ciasto nam jeszcze urośnie. Układałam kolejno każdą literę i wierzch ciasta smarowałam jeszcze delikatnie oliwą. W trakcie formowania kolejnych liter już na blaszy ciasto nam rośnie. Rozgrzałam piekarnik do 170 stopni i piekłam precelki ok. 15 minut (aż się przyrumieniły). Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek chleba, posmarowałam oliwą, posypałam otrębami pszennymi i nacięłam logo EURO po środku a po prawej stronie z boku dałam napis 2012. Chleb również piekłam w 170 stopniach ale przez ok. 50 minut.

Tagi:

chleb