darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie znajdziecie takiego przepisu nigdzie indziej a jak spróbujecie, to nie pożałujecie:-) Idealnie do tej ryby pasuje ryż i brokuły.

Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie

 

  • 2 Duże filety z dorsza bez skóry
  • 1 szklanka wina musującego (ja używam Igristoje)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • przyprawa do ryb

 

 

Sposób przygotowania:

Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie
Patelnię należy lekko rozgrzać i ułożyć na niej (bez tłuszczu) filety. Od razu zalać winem. Na dość dużym ogniu czekać, aż szampanisko wyparuje chociaż do połowy. Polać rybę śmietaną i posypać sporą ilością przyprawy. Zmniejszyć ogień i smażyć do czasu, kiedy ryba będzie miękka a sos się odpowiednio zetnie.
Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie
Etap 1 Rybę kładziemy na patelnię bez tłuszczu
Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie
Etap 2 dolewamy szklankę tzw. szampana i dalej smażymy
Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie
Etap 3 posypujemy filety ryby przyprawą do ryb
Wyśmienity dorsz w szampańskim sosie
Etap 4 zalewamy ryby śmietanką 30 procentowaą