Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cytrynowy dorsz 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny.

Cytrynowy dorsz 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowy dorsz 2

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy dorsz 2
Dorsza skropić sokiem z cytryny ( odkroić od niej 2 cienkie plasterki do podania z gotową rybą).Posypać solą, pieprzem i vegetą. Zostawić na 10 minut. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Rybę oprószyć dokładnie mąką. Roztrzepać na talerzu jajko i maczać w nim omączonego dorsza. Bułkę tartą ( ok. 3/4 szklanki) wymieszać z otartą skórką cytrynową i szczyptą pieprzu cytrynowego. Panierować dorsza. Na patelni rozgrzać olej - na gorący kłaść filety z dorsza i smażyć na złoto. Podałam z ,,Gruszką z pastą z pestek dyni "
Cytrynowy dorsz 2
Filety z dorsza posypać solą-pieprzem cytrynowym -vegetą i skropić sokiem cytryny
Cytrynowy dorsz 2
Bułkę tartą wymieszać ze szczyptą cytrynowego pieprzu i otartą skórką cytrynową
Cytrynowy dorsz 2
Oprószone mąką filety moczyć w jajku i panierować w bułce tartej
Cytrynowy dorsz 2
Usmażyć rybę na złoto na rozgrzanym oleju