Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię piec z mąką konopną, ponieważ ma lekko orzechowy smak, wysoką zawartość białka i jest pełna dobrych składników, takich jak kwasy tłuszczowe omega - 3.

Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną

 

  • prostokątna keksówka (30 cm)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)
  • banan (kilka plastrów / do obłożenia)
  • 2 łyżki migdałów (pokrojone na słupki)

 

  • Ciasto na chleb:
  • 220 g bananów (bardzo dojrzałe / waga po obraniu)
  • 230 g twarogu (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 100 g górskich płatków owsianych (kernig)
  • 150 g mąki konopnej (hanfmehl)
  • 30 g migdałów (zmiksować)
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 30 g migdałów (pokrojone na słupki)

Sposób przygotowania:

Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną
🔘 Ciasto na chleb: banany obrać, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem na miazgę. Następnie masę bananową umieścić w odpowiednio dużej wielkości naczyniu, później dodać twaróg, wsypać płatki owsiane, mąkę konopną, zmiksowane migdały, proszek do pieczenia, wbić jajko, wlać mleko migdałowe i dodać pokrojone na słópki migdały. Teraz wszystko dobrze razem wymieszać.

🔘 Ciasto na chleb przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kilka plasterków banana i posypać migdałami. Następnie chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 190°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Na ostatnie 15 minut chlebek przykryć, żeby nie za bardzo ściemniał (jego dziwny ciemny kolor pochodzi od mąki konopnej, ale jest naprawdę pyszny). Chlebek bananowy najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły.
Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną
Ostatnie 15 minut chleb przykryć, żeby nie za bardzo ściemniał ( jego dziwny ciemny kolor pochodzi od mąki konopnej ).
Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną
Następnie chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 190°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną
Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plastry banana i posypać migdałami.
Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną
Następnie banany rozgnieść i dokładnie wymieszać z resztą składników.
Wysokobiałkowy chlebek bananowy z mąką konopną
Wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową i migdały zmiksować.