Chleb bananowy to rodzaj amerykańskiego, słodkiego ciasta przygotowanego z rozgniecionych bananów. Można go przyrządzać z rozmaitymi dodatkami, np. orzechami włoskimi, kokosowymi wiórkami, rodzynkami, czekoladą lub suszonymi owocami. Do ciasta na bananowy chleb wykorzystuje się masło, jaja, dojrzałe banany, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę pszenną. Pozostałymi składnikami są soda oczyszczona, cynamon gałka muszkatołowa i szczypta soli. Banany miksuje się blenderem. Mąkę miesza się z solą, gałką, cynamonem i sodą. Masło należy utrzeć z dwoma cukrami na puszystą masę, potem dodając jajka. Do masy dokłada się banany i całość starannie miesza. Następnie można wrzucić wybrane dodatki, np. orzechy. Ciasto na bananowy chleb piecze się w temperaturze 185 stopni przez około 1h. Alternatywą dla osób praktykujących dietę pozbawioną glutenu jest bananowy chleb bezglutenowy przygotowywany ze specjalnej mąki. Wilgotnym, niezwykle smacznym i aromatycznym ciastem jest keks bananowy, który stanowi świetne rozwiązanie na wykorzystanie dojrzałych bananów. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są bakalie.
Polecane przepisy do kategorii Chlebek bananowy
Sortuj wg: