Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Wytrawne placuszki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na święży szpinak w pełni. Trzeba go wykorzystać w pełni. Szpinak zawiera wiele cennych skadników odżywczych.

Wytrawne placuszki szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne placuszki szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne placuszki szpinakowe
Oberwać liście szpinaku z lodyżek, chyba że macie kupione same liście. Ja wyrwałam swój z działki.

Szpinak dokładnie wypłukać. Następnie zblanszować i osączyć na sicie. Zblendować dokładnie. Czosnek wycisną przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki.

Na dobrze nagrzanej patelni nakladać łyżką okragłe lacuszki. Smażyć placuszki z obu stron po 1-2 minuty na tłuszczu.
Wytrawne placuszki szpinakowe
Liście szpinaku dokładnie wypłukać w zimnej wodzie
Wytrawne placuszki szpinakowe
Po opłukaniu szpinak zblanszować i osączyć.
Wytrawne placuszki szpinakowe
Zblanszowane liście zblendować na miazgę
Wytrawne placuszki szpinakowe
Po dodaniu reszty składników wymieszać iasto łyżką