Sposób przygotowania:
Placuszki jaglano-szpinakoweETAP 1
Kaszę delikatnie prażymy w garnku (około minuty). Następnie zalewamy ją 2 szklanki wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.
ETAP 2
Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
Między czasie szpinak dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Gotowy przysmażmy krótko na oleju (by stracił na objętości). Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Szpinak zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
ETAP 4
Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, pokrojoną z kostkę cebulę, mąkę oraz szpinak. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Przygotowane ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.