SUPERPRZEPIS

Placuszki jaglano-szpinakowe

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Placuszki jaglano-szpinakowe Więcej zdjęć (4)

Dawniej szpinak kojarzył mi się tylko z „zieloną papką”. Od kąt zaczęłam częściej gotować i eksperymentować w kuchni szpinak polubiłam i to bardzo! Pasuje ona do wielu dań, sałatek, a nawet deserów.

Składniki:

Placuszki jaglano-szpinakowe

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Placuszki jaglano-szpinakowe

ETAP 1

Placuszki jaglano-szpinakowe
Około minuty prażymy kaszę

Kaszę delikatnie prażymy w garnku (około minuty). Następnie zalewamy ją 2 szklanki wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.

ETAP 2

Placuszki jaglano-szpinakowe
Kaszę studzimy przed dodaniem pozostałych składników

Gotową odstawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Placuszki jaglano-szpinakowe
Szpinak delikatnie przysmażamy, by stracił na objętości

Między czasie szpinak dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Gotowy przysmażmy krótko na oleju (by stracił na objętości). Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Szpinak zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.

ETAP 4

Placuszki jaglano-szpinakowe
Łączymy i przyprawiamy składniki placuszków

Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, pokrojoną z kostkę cebulę, mąkę oraz szpinak. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Placuszki jaglano-szpinakowe
Porcje masy jaglano - szpinakowej wykładamy na patelnię.

Przygotowane ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.


Tagi:

szpinak