dorota1986

dorota1986

Kucharz
[Przepisów: 7]

wywar z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wykwintny wywar do przeróżnych zup

wywar z kurczaka

Składniki:

wywar z kurczaka

 

  • 2,7 kg mięsa kurczaka i podrobów (bez wątróbki),umytego i posiekanego,albo taka sama ilość udek i skrzydełek kurczaka.
  • 4,5 l wody
  • 350 g cebuli,obranej i pokrojonej w ćwiartki
  • 350 g marchewki,oskrobanej i pokrojonej w talarki
  • 1 główka czosnku,w całości,nie obrana
  • 4 łodygi selera naciowego bez liści,pokrojone w plasterki
  • 1 por bez liści,pokrojony w talarki i umyty
  • mała gałązka lubczyku
  • gałązka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 duże gałązki majeranku albo oregano
  • 3 gozdziki całe
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 spore kawałki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

wywar z kurczaka
1 Mięso kurczaka i podroby umieszczamy w dużym garnku albo rondlu,wlewamy wodę,pozostawiając 150 ml (około 2/3 szklanki).Powoli doprowadzamy do wrzenia,potem dodajemy resztę wody i zmniejszamy temperaturę palnika.Zbieramy pianę z powierzchni.
2 Dodajemy pozostałe składniki,częściowo przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 4 godziny.Co jakiś czas zbieramy łyżką gęstą pianę pływającą po powierzchni.
3 Bezpośrednio po ugotowaniu odcedzamy,odstawiamy do ostygnięcia,a potem wstawiamy na noc do lodówki.