Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Yakitori z kurczaka (Japonia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta potrawa kuchni Japońskiej

Yakitori z kurczaka (Japonia)

Składniki:

Yakitori z kurczaka (Japonia)

 

  • · 1 udko z kurczaka ze skórą
  • · 1 mały por
  • · tłuszcz do smażenia
  • Sos:
  • · 150 ml sosu sojowego
  • · 6 łyżek cukru
  • · 25 ml wytrawnego białego wina lub sake

 

Sposób przygotowania:

Yakitori z kurczaka (Japonia)
1. Podziel udko na 12 równych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki. 2. Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. 3. Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka i pora (kurczaka po trzy kawałki i pora po dwa plasterki). 4. Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem.