MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Z kurczakiem i pomarańczowym balsamikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetne połączenie mięsa, warzyw i pomarańczowego octu!

Z kurczakiem i pomarańczowym balsamikiem

Składniki:

Z kurczakiem i pomarańczowym balsamikiem

 

  • na 2 porcje:

 

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • przyprawy: do gyrosa, czosnek w proszku, tymianek
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • ok 10 liści sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • kawałek papryki
  • kiwi

 

  • balsamik:
  • 100ml octu balsamicznego
  • 30ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)
  • cukier

Sposób przygotowania:

Z kurczakiem i pomarańczowym balsamikiem
Fileta z kurczaka myjemy, tniemy na podłużne kawałki, posypujemy przyprawami i smażymy. Sałatę targamy a pomidora kroimy na średnie kawałki. Paprykę kroimy w paski, kiwi kroimy w kostkę. Kromki chleba kroimy w kostkę i opiekamy w piekarniku 10 minut (180stopni) Przygotowujemy ocet balsamiczny: wszystkie składniki podgrzewamy w garnku. W zależności jaką gęstość chcemy uzyskać - dodajemy cukier. Talerz przyozdabiamy liśćmi sałaty. Sałatę, pomidora, paprykę, grzanki, kiwi, mieszamy - układamy na liściach Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i polewamy octem balsamicznym (może być ciepły). Sałatkę można jeść na diecie Dukana: chleb tostowy zastępujemy takim z otrębów ocet balsamiczny robimy z dodatkiem zaprawy pomarańczowej (bez cukru) i słodziku - sos wychodzi rzadki kiwi - można jeść od 3 fazy