ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Z młodej kapusty gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.

Z młodej kapusty gołąbki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Z młodej kapusty gołąbki

 

  • młoda kapusta 2 -3 główki,
  • ryż 3 woreczki,
  • mielone z drobiu 1/2 kg,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
  • jajka 2 sztuki,
  • koperek 1 pęczek,
  • sok pomidorowy 1 litr,
  • wywar z parzenia kapusty 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Z młodej kapusty gołąbki
Z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.

Mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami.

Na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi liśćmi.

Wlać sok pomidorowy, 2 szklanki wody z parzenia liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut.

Z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu.
Z młodej kapusty gołąbki
Smakują nam tez na zimno do podjadania.
Z młodej kapusty gołąbki
Do młodej kapusty najlepiej smakuje mięso drobiowe.