patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna tarta na cieście francuskim z czarnymi oliwkami. Idealny na zimne, jesienne dni. Pyszny z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie
  • 15 oliwek czarnych
  • 6 ogórków konserwowych lub w musztardzie
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • 1 mozzarella
  • 2jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Czosnek

Sposób przygotowania:

Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Ciasto francuskie rozkładam w foremce. Następnie w oddzielnej misce wkładam śmietanę, jaja, ser mozzarella pocięty już drobno oraz pietruszkę i dodaję przyprawy.

Oliwki drobno kroję dodaję do miski. Cebulę i czosnek kroję drobno dodaję do farszu.

Całość dokładnie mieszam. Na ciasto francuskie wyglądam tuńczyka. Ogórki drobno siekam i posypuję rybę. Na koniec dodaję cały farsz. Z resztek ciasta francuskiego robię kratkę.

Wkładam do piekarnika na 30 min góra - dół na 160 stopni. Podaję od razu z sosem pomidorowym lub czosnkowym. 


Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Do śmietany dodaję jajka, ser mozzarella, przyprawy oraz natkę pietruszki.
Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Na koniec do masy jajecznej dodaję oliwki oraz cebulę.
Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Na ciasto francuskie wkładam tuńczyka.
Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Następnie na tuńczyka kładę pokrojonego drobno ogórka.
Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Na koniec wylewam całą masę.
Tarta z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
Na koniec dekoruję pozostałym Ciastem.

Tagi:

danie tarta