Sposób przygotowania:
Tarta z tuńczykiem
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Masło i mąke łączymy razem rozdrabniając az powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wode i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Nastepnie wyrabiamy na stolnicy i wykładamy na wysmarowna formę do tart (nalepiej lub tortownice), nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na 10 min. Tylko na tyle zeby sie ciasto delikatnei podpiekło. W tym czasie robimy farsz: łaczymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wlewamy farsz na ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na 20-25 min., az sie wierzch zrumieni. Smakuje super na goraco ale jeszcze lepiej na zimno. Ciasto mozna zastąpić gotowym arkuszem ciasta strudlowego (6 sztuk), które rozkładamy, każdy smarujemy stopionym masłem i wykładamy nimi forme, a na nie wylewamy farsz. Wtedy pieczemy troszkę dłuzej ok. 35 min. Ja tego jeszcze nei próbowałam. Przepis pochodzi z "Słodkie i pikantne placki" Anne Wilson z 1994.
Sarenka