Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem, tuńczykiem i serem
Przesiać mąkę i dodać do niej sól, wbić jajko i wrzucić pokrojone w kostkę zimne masło, wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać trochę zimnej wody. Można dodać również nieco gałki muszkatołowej do ciasta. Schłodzić je przez 15 minut w lodówce, rozwałkować i wyłożyć foremkę 25cm, schłodzić przez 15 minut, nakłuć spód widelcem i wstawić do piekarnika 180*C na 20 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Szpinak udusić na maśle, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, lekko ostudzić i dodać jajka wymieszane ze śmietaną, tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem na niezbyt małe kawałki i dodać do szpinaku. Przełożyć farsz na gorące ciasto ułożyć na nim plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawić do piekarnika i piec dalej w tej samej temperaturze, aż ser się nie zrumieni, czyli ok 20-30 minut. Jeżeli mamy taką możliwość to 5-10 minut przed końcem pieczenia włączamy w piekarniku funkcję górnego grilla.
msewka
nieuchwytna
k.tyczynski
nieuchwytna napisał(a):