aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zabielana zupka z brukselek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jarzynowa zupka bardzo zdrowa na przedwiosenną porę.

Zabielana zupka z brukselek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zabielana zupka z brukselek

 

  • 2 nóżki z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 6 brukselek
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • sól
  • przyprawa do zup "Ziarenko smaku"
  • oregano
  • majeranek
  • szklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

Zabielana zupka z brukselek
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy nóżki kurczaka i wstawiamy na duży ogień, aby zagotowało się i powstał wywar. Ziemniaczki, marchewki, pietruszkę i brukseki myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy pokrojone jarzyny do wywaru i gotujemy na średnim ogniu. Gdy już nam się zagotują warzywa z mięskiem, to dodajemy kolejno przyprawy i delikatnie dosalamy. Mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu. Po jakiś 10 minutach, gdy już zupka przejdzie również przyprawami dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze wszystko tak około 10 minut na średnim ogniu. Podajemy w głębokim talerzu. SMACZNEGO !!
Zabielana zupka z brukselek
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy drobno w kostkę.
Zabielana zupka z brukselek
Następnie dodajemy do wcześniej ugotowanego wywaru.
Zabielana zupka z brukselek
Ugotowane nóżki kurczaka w bazie na zupkę brukselkową.
Zabielana zupka z brukselek
Po zagotowaniu wszystkich warzyw i dodaniu przypraw dodajemy mleko do zabielenia zupki.