Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zaglądając do Heni- wersja Buni

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zaciekawił mnie przepis Heni https://gotujmy.pl/szczawiowy-krupnik,przepisy,60497.html wg Heni Dziś próba mojej wersji Dzięki Heniu .

Zaglądając do Heni- wersja Buni

Składniki:

Zaglądając do Heni- wersja Buni

 

  • 1 ćwiartka kurczaka ( ok 40 dag )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/3 białej części pora
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego ( lub Bulionetka Knorra - daję zamiast doprawiać maggi czy przyprawą do zup )
  • 2 szklanki pokrojonego w paseczki szczawiu
  • 1 szklanka pokrojonego koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól do doprawienia
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zaglądając do Heni- wersja Buni
Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .
Moja rada jeśli chodzi o krupniki : gotować tak by nie stał dłużej niż 15 minut do podania bo inaczej kasza wciąga wodę i robi się gęsty ( no chyba że ktoś tak lubi - ja wolę klarowny. A jak nie ma takiej możliwości to przelać krupnik przez sitko nad drugim garnkiem i tak zostawić to gęste przykryte do obiadu. Przed samym podaniem wrzucić zawartość sitka do wywaru i podgrzać .Zupie to nie szkodzi a nie gęstnieje .