cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zając pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pieczony zając

Zając pieczony

Składniki:

Zając pieczony

 

  • Oprawiony zając,
  • ¼ kg słoniny,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Zając pieczony

Oczyszczonego zająca zamarynować, jak sarninę, ale na dwa dni. Marynuje się comber i część tylnią. Po wyjęciu z marynaty naszpikować słoniną, położyć na blasze i upiec, polewając masłem, a na końcu dodając śmietanę rozmieszaną z odrobiną maki. Gdy będzie gotowy, pokroić na kawałki.


Podawać z buraczkami i makaronem.