jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zajączek lukrowany-mazurek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lubie gdy mazurek przybiera nietypowy kształt. tym, razem jest on w kształcie zajączka:) Idealnie ozdabia świąteczny stół.

Zajączek lukrowany-mazurek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zajączek lukrowany-mazurek

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 margaryna mleczna,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy
  • Lukier:
  • 1 białko,
  • 20-30 dkg cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • Barwniki spożywcze w proszku
  • Dodatkowo:
  • Masa krówkowa o smaku czekoladowy do przełożenia mazurka.

 

Sposób przygotowania:

Zajączek lukrowany-mazurek
CIASTO: Do przesianej na stolnicę maki dokładamy pozostałe składniki ciasta. Energicznie je zagniatamy. Gotowe schładzamy około 0,5 godz. Między czasie przygotowujemy szablon królika. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy dwa zajączki. Jednemu z zajączków wykonujemy obramowanie. Przygotowane pieczemy każdy po około 25 minut w 180 stopniach.Upieczone ciasta studzimy. Ciasto z ramówką dekorujemy lukrem LUKIER: Białko ubijamy. Następnie dokładamy do niego stopniowo cukier.Gotowy lukier dzielimy na kilka części, w zależności ile kolorów użyjemy do dekoracji. Lukier barwimy dokładając odpowiednie kolory barwników.Dekorujemy zajączka.
Zajączek lukrowany-mazurek
Upieczone u udekorowane cisto przekładamy masą krówkową.