gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 835]

Zajączek Wielkanocny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie tego zajączka jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy zaledwie 30 minut by go przygotować i podać.

Zajączek Wielkanocny Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zajączek Wielkanocny

 

  • 2 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka tuńczyka (dowolny)
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 2 plasterki szynki
  • jajko
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zajączek Wielkanocny
Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1 kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto, zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić w malutką kosteczkę, tak samo postąpić z szynką. Wyłożyć na tuńczyka, przyprawić. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć drugą formę zajączka, jednak powiększając go o ok. 0,5-1 cm z każdej strony. Nałożyć na pierwszą część z dodatkami i docisnąć w pustych miejscach widelcem. Jajko roztrzepać. Pędzelkiem rozprowadzić po zajączku. Ze skrawków ciasta zrobić oczko i wąsy.

Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut, aż do zrumienienia ciasta. Polecam!
Zajączek Wielkanocny
Na sam początek wyciąć podobiznę zajączka, przykryć tuńczykiem.
Zajączek Wielkanocny
Paprykę i szynkę pokroić w malutką kosteczkę, wyłożyć na tuńczyka.
Zajączek Wielkanocny
Całość przyprawić i przykryć drugą, większą podobizną zajączka.
Zajączek Wielkanocny
Podociskać widelcem, przykleić oczko, wąsy i rozprowadzić pędzelkiem jajko. Piec.
Zajączek Wielkanocny
Zajączek Wielkanocny- bardzo dobre ciasto.
Zajączek Wielkanocny
Zajączek Wielkanocny- bardzo dobre ciasto.
Zajączek Wielkanocny
Zajączek Wielkanocny- bardzo dobre ciasto.
Zajączek Wielkanocny
Zajączek Wielkanocny- bardzo dobre ciasto.

Tagi:

wielkanoc