Sposób przygotowania:
Wielkanocne zajączki
Zrobić rozczyn z mleka i drożdży, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, każdą z tych części podzielić jeszcze na 3: mała kuleczka na ogonek, większa na głowę, największa na tułów. Główkę formujemy na kształt gruszki, a następnie przecinamy do połowy by powstały uszka. Na tułów formujemy wałeczek i zwijamy go jak ślimaka (zdj). Blaszkę posmarować masłem, układać zajączki, posmarować je białkiem, posypać sezamem i makiem, a oczka zrobić z rodzynek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia w lekko nagrzanym piekarniku około 20 minut. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 25 minut. Smacznego:)