nastka111

nastka111

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Wielkanocne zajączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te przepyszne zajączki pasują idealnie na wielkanocne śniadanie. Nie są trudne do wykonania, a każde dziecko z przyjemnością pomoże nam w kuchni podczas ich przygotowania.

Wielkanocne zajączki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne zajączki

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne zajączki
Zrobić rozczyn z mleka i drożdży, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, każdą z tych części podzielić jeszcze na 3: mała kuleczka na ogonek, większa na głowę, największa na tułów. Główkę formujemy na kształt gruszki, a następnie przecinamy do połowy by powstały uszka. Na tułów formujemy wałeczek i zwijamy go jak ślimaka (zdj). Blaszkę posmarować masłem, układać zajączki, posmarować je białkiem, posypać sezamem i makiem, a oczka zrobić z rodzynek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia w lekko nagrzanym piekarniku około 20 minut. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 25 minut. Smacznego:)
Wielkanocne zajączki
Przygotowywanie zajączków i układanie na blaszce
Wielkanocne zajączki
Posmarowane białkiem i obsypane makiem/sezamem bułeczki czekają na wyrośnięcie