Sposób przygotowania:
Zajączki i kurki o smaku ananasowym
Cukier puder przesiać. Wodę zagotować z masłem i wsypać przesianą mąkę, energicznie mieszając. Do przestudzonej masy dodać białko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie wsypywać porcjami cukier puder ok. 1 kg i wyrobić do konsystencji plasteliny, początkowo masa będzie bardzo kleista. Na koniec wsypać aromat ananasowy do smaku. W zależności od posiadanych foremek dzielimy i barwimy masę. Porcjami wkładamy do foremek robiąc figurki. Wykorzystałam foremki na ule w kształcie zajączka i kurki, w figurkach robiłam też otworki aby nie były zbyt duże i ciężkie. Masa nadaje się również do ręcznego formowania (bez foremek). Figurki odkładamy do wyschnięcia np. na noc. Foremki w razie potrzeby wysypujemy cukrem pudrem lub kakaem (zające). Następnego dnia ozdabiamy figurki malując pędzelkiem oczy, buźki inne elementy dekoracyjne. Do malowania używamy barwników rozpuszczonych w odrobinie alkoholu, barwnik brązowy uzyskujemy poprzez rozpuszczenie ciemnego kakao w odrobinie wody. Figurki odstawiamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
Nina W.
marietta
ciasteczka