Sposób przygotowania:
Zakręcona pizzaETAP 1:
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże sól, wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
2. W tym czasie, co ciasto rośnie robimy farsz, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Doprawiamy pieprzem i solą.
ETAP 3:
3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy ketchupem, układamy plastry sera i nakładamy farsz.
ETAP 4:
4. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy częścią ukrojoną w górę i układamy w formie do pieczenia.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
ETAP 5:
6. Gotowe.
7. Smacznego.