Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zakręcona pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza, jakiej nie jedliście lepsza od pizza hut. Zakręcone ślimaczki w środku z farszem z pieczarkami, papryką i szynką.

Zakręcona pizza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakręcona pizza

 

Sposób przygotowania:

Zakręcona pizza

ETAP 1:

Zakręcona pizza

1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże sól, wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Zakręcona pizza

2. W tym czasie, co ciasto rośnie robimy farsz, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Doprawiamy pieprzem i solą.

ETAP 3:

Zakręcona pizza

3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy ketchupem, układamy plastry sera i nakładamy farsz.

ETAP 4:

Zakręcona pizza

4. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy częścią ukrojoną w górę i układamy w formie do pieczenia.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

ETAP 5:

Zakręcona pizza

6. Gotowe.

7. Smacznego.