dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Orkiszowe pieczarniki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kto nie lubi bułki z pieczarkami, najczęściej w formie zapiekanki. U mnie drożdżówki z mnóstwem pieczarek z mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte. bardzo polecam :)

Orkiszowe pieczarniki

Składniki:

Orkiszowe pieczarniki

nadzienie

ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Orkiszowe pieczarniki
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki i cebulę usmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką. Wlać jogurt i olej, wymieszać. Wsypać mąkę pełnoziarnistą orkiszową, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 30-40 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części, każdą uformować na kształt kuli, ułożyć na blasze do pieczenia. W środek każdej z nich wcisnąć dołek przy pomocy dna małej szklaneczki lub dłonią.

Wyłożyć ostudzony farsz z pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 min.

Gorące posypać startym na drobnej tarce serem żółtym, wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 2 minuty.

Upieczone można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.