Sposób przygotowania:
Orkiszowe pieczarniki
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki i cebulę usmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką. Wlać jogurt i olej, wymieszać. Wsypać mąkę pełnoziarnistą orkiszową, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 30-40 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części, każdą uformować na kształt kuli, ułożyć na blasze do pieczenia. W środek każdej z nich wcisnąć dołek przy pomocy dna małej szklaneczki lub dłonią.
Wyłożyć ostudzony farsz z pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 min.
Gorące posypać startym na drobnej tarce serem żółtym, wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 2 minuty.
Upieczone można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką. Wlać jogurt i olej, wymieszać. Wsypać mąkę pełnoziarnistą orkiszową, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 30-40 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części, każdą uformować na kształt kuli, ułożyć na blasze do pieczenia. W środek każdej z nich wcisnąć dołek przy pomocy dna małej szklaneczki lub dłonią.
Wyłożyć ostudzony farsz z pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 min.
Gorące posypać startym na drobnej tarce serem żółtym, wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 2 minuty.
Upieczone można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
SylaUla