Sposób przygotowania:
Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselkąETAP 1:
Foremkę 32x14 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnika nagrzać do 180 stopni.
Biała oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Dodawać olej i puree z dyni i mieszać.
W salaterce pomieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, czubricą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę sery, orzechy włoskie, dwie łyżki pestek dyni i ugotowaną brukselkę.
Wymieszać. Masę przełożyć do foremki. Posypać po wierzchu pozostałymi pestkami dyni.
Wstawić do piekarnika na 60 min. Smacznego.
Smacznego.
SylaUla
ewaeu
Dziękuję za miły wpis. Polecam...:)