ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Można określić jednym słowem - pyszny. Można podać na ciepło, ale chyba na zimno jest jeszcze smaczniejszy. Dodatkiem może być sos czosnkowy.

Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką

 

Sposób przygotowania:

Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką

ETAP 1:

Foremkę 32x14 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnika nagrzać do 180 stopni.

Biała oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.

Dodawać olej i puree z dyni i mieszać.

W salaterce pomieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, czubricą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Dodać pokrojone w kostkę sery, orzechy włoskie, dwie łyżki pestek dyni i ugotowaną brukselkę.

Wymieszać. Masę przełożyć do foremki. Posypać po wierzchu pozostałymi pestkami dyni.

Wstawić do piekarnika na 60 min. Smacznego.
Smacznego.

Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką
Orzechy włoskie, pestki dyni, ser feta i ser ementaler
Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką
Keks wytrawny przed włożeniem do piekarnika
Keks jesienny wytrawny z dynią i brukselką
Kapusta brukselka dodana do masy z puree dyniowym