Sposób przygotowania:
Zakręcone jagodziankiPrzygotowanie rozczynu
W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrabianie ciasta
Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, rozpuszczone masło, jajko oraz cukier. Wyrabiam ciasto.
Rozwałkowanie ciasta
Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody ugniatam widelcem razem z cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 30 cm.
Wyłożenie owoców
Na cieście rozsmarowuję jagody. Ciasto zwijam w rulon.
Ułożenie kawałków ciasta na blaszce
Rulon kroję na 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Nina W.