Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zakręcone jagodzianki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne drożdżowe ślimaczki z jagodami. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Idealne na śniadanie.

Zakręcone jagodzianki

Składniki:

Zakręcone jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone jagodzianki

Przygotowanie rozczynu

Zakręcone jagodzianki
W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrabianie ciasta

Zakręcone jagodzianki
Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, rozpuszczone masło, jajko oraz cukier. Wyrabiam ciasto.

Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, rozpuszczone masło, jajko oraz cukier. Wyrabiam ciasto.

Rozwałkowanie ciasta

Zakręcone jagodzianki
Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody ugniatam widelcem razem z cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach ok. 50cm x 30cm.

Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody ugniatam widelcem razem z cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 30 cm.

Wyłożenie owoców

Zakręcone jagodzianki
Na cieście rozsmarowuję jagody. Ciasto zwijam w rulon.

Na cieście rozsmarowuję jagody. Ciasto zwijam w rulon.

Ułożenie kawałków ciasta na blaszce

Zakręcone jagodzianki
Rulon kroję na 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Rulon kroję na 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

jajko jajka