Zakwas buraczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachecam do spróbowania.....

Zakwas buraczany

Składniki:

Zakwas buraczany

 

  • 1/2 kg buraki ćwikłowe,
  • 1 szt duża marchewka,
  • 1 szt duza pietruszka,
  • 10 dkg seler korzeniowy,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 2 l woda letnia przegotowana

Sposób przygotowania:

Zakwas buraczany
Najpierw umyte jarzyny obieramy. Do dużego słoja wkładamy wszystkie składniki i zalewamy letnią wodą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3 – 4 dni. Następnie płyn zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.Prosty domowy i smaczny zakwas. Zawsze pod ręką gdy wezmnie cię chęć na cos buraczkowego.

Tagi:

buraki zakwas