krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zakwas chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Zakwas chlebowy

Składniki:

Zakwas chlebowy

 

Sposób przygotowania:

Zakwas chlebowy
Do czystego słoika wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę ciepłej wody i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy kilkoma warstwami gazy lub tetrową pieluszką, pozostawiamy w ciepłym miejscu na dobę.Drugiego dnia ponownie dodajemy po szklance mąki i ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na następną dobę w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas powinien mieć kwaskowy zapach i widoczne bąbelki.

Tagi:

zakwas