akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Zakwas chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze i najzdrowsze chleby robi się właśnie z zakwasu. Nie jest on trudny do wyhodowania. Wymaga troszkę czasu, ale warto go poświęcić dla pysznego, zdrowego bochenka chleba.

Zakwas chlebowy

Składniki:

Zakwas chlebowy

 

Sposób przygotowania:

Zakwas chlebowy
I DZIEŃ RANO: Pół szklanki letniej wody wymieszać z połową szklanki mąki w wysokim, dużym słoiku. Przykryć słoik gazą lub papierowym ręcznikiem i zabezpieczyć gumką. Pozostawić w ciepły miejscu (około 27st.C).

I DZIEŃ WIECZOREM: Zakwas wymieszać porządnie łyżka i ponownie pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.

II DZIEŃ RANO: Dokarmić zakwas pierwszy raz- ½ szkl. wody i ½ szkl. mąki dobrze wymieszać z zakwasem. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką. Pozostawić w ciepłym miejscu. Zakwas zaczyna zwiększać swoją objętość, zmienia zapach i kolor. Na wierzchu powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza.

II DZIEŃ WIECZOREM: Zakwas dobrze wymieszać, dalej pozostawiając w ciepłym miejscu. Jeśli będzie niebezpiecznie zbliżać się do góry słoika, należy go znów wymieszać.

III DZIEŃ RANO: Dokarmiamy zakwas tak jak dnia poprzedniego i dobrze mieszamy. Po około 3 godzinach jest on gotowy do wypieku chleba. Jeśli nie zużyjemy całego zakwasu, można go zostawić w ciepłym miejscu dalej dokarmiając, jeśli kolejnego dnia będziemy piec chleb. Jeśli nie, włożyć zakwas do lodówki. W lodówce usypia i nie potrzebuję dokarmiania. Może tu być do 2 tygodni. Gdy najdzie nas ochota na chleb, wystarczy wyciągnąć zakwas z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie należy go dokarmić (można w tych samych proporcjach co wcześniej lub po łyżce) i odczekać kolejne 2-3 godziny. Taki zakwas jest gotowy do kolejnego użytku. Jeśli ponownie nie zużyjemy całego, należy powtórzyć czynności opisane wcześniej.

Tagi:

chleb zakwas