SUPERPRZEPIS

Zakwas żytni chlebowy

  • 7
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zakwas żytni chlebowy

Robiłam kilka podejść do zakwasu na chleb i myślałam, że robię coś nie tak. Dlatego za każdym razem po prostu go wylewałam.

Składniki:

Zakwas żytni chlebowy

 

  • 2 szk mąki żytnie typ 720 ( 4 x po 1/2 )
  • 2 szk letniej wody ( 4 x po 1/2 szk przegotowanej )

Sposób przygotowania:

Zakwas żytni chlebowy
Dzień pierwszy :Do czystego słoika co najmniej o pojemności 500 ml wsypać 1/2 szklanki mąki żytniej i wlać 1/2 ciepłej wody ( ale nie gorącej ). Za pomocą najlepiej mątewki dokładnie wymieszać mąkę z wodą aby nie było grudek. Słoik zakryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce z temperaturą około 25 stopni ( u mnie w pobliżu kominka ). Po 12 godzinach zawartość słoika wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce.



Dzień drugi :Do słoika wsypać 1/2 szklanki mąki i wlać 1/2 szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Zakwas zostawić w spokoju na 12 godzin a potem znowu zamieszać.



Dzień trzeci :Ponownie trzeba dosypać 1/2 szklanki mąki i dolać 1/2 szklanki ciepłej wody i wymieszać. Znowu odstawić na 12 godzin i znowu zamieszać.



Dzień czwarty rano :Znowu wsypać 1/2 szkalnki mąki i 1/2 szklanki wody i wymieszać aby nie było grudek. Tak dokarmiony zakwas po 3 godzinach można już użyć do wypieku chleba, jednak gdy zakwas jest świeży można zasilić ciasto na chleb drożdżami.



Gotowy zakwas wstawić do lodówki i dokarmiać go najlepiej co tydzień. Wyjąć zakwas z lodówki niech trochę złapie temperatury, dodać mąkę i wodę i zostawić tak na jakieś trzy godzinki. Jeśli nie pieczemy zakwas wstawić do lodówki. Z czasem ścianki słoika będą oblepione suchym zakwasem, warto więc co jakiś czas przelać go do czystego i wyparzonego słoika.Przepis zaczerpnęłam od Edytkihttps://gotujmy.pl/zytni-zakwas-chlebowy,przepisy-pieczywo-przepis,171540.html

Tagi:

zakwas