SUPERPRZEPIS

Żytni zakwas chlebowy

  • 14
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Żytni zakwas chlebowy Więcej zdjęć (3)

Zawsze korzystałam z zakwasu otrzymanego od kogoś. Tym razem chwyciłam byka za rogi i sporządziłam go samodzielnie.

Składniki:

Żytni zakwas chlebowy

 

  • 4 x po pół szklanki mąki żytniej typ 720
  • 4 x po pół szklanki lekko letniej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Żytni zakwas chlebowy
PIERWSZY DZIEŃ RANO (godzina jest dowolna, taka, jaka nam pasuje, byleby była codziennie ta sama): „Kompotowy” słoik o pojemności 0,9 litra dokładnie wymyłam i wyparzyłam wrzątkiem. Kiedy przestygł, wsypałam pół szklanki mąki i wlałam pół szklanki wody (tylko nieco cieplejszej niż temperatura pokojowa). Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką tak, aby nie było grudek. Słoik nakryłam kawałkiem folii aluminiowej i odstawiłam w ciepłe miejsce bez przeciągów, czyli do pokoju, w którym panuje temperatura ok. 24 stopni. Wieczorem, po 12 godzinach, zakwas dokładnie przemieszałam i ponownie odstawiłam.



DRUGI DZIEŃ RANO: Dokarmiłam zakwas po raz pierwszy, to znaczy dosypałam pół szklanki mąki i dolałam pół szklanki wody. Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką i odstawiłam na 12 godzin. Wieczorem przemieszałam zakwas.



TRZECI DZIEŃ RANO: Powtórzyłam wszystkie czynności z drugiego dnia.



CZWARTY DZIEŃ RANO: Do słoika wsypałam pół szklanki mąki, dolałam pół szklanki wody i dokładnie wymieszałam. Po około 3 godzinach zakwas był gotowy do użycia, więc wzięłam się za pieczenie chlebka. Odebrałam potrzebną mi ilość zakwasu, zaś resztę wstawiłam do lodówki.



*Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce do 10 dni, ale w międzyczasie warto go dokarmić.

**Do chleba pieczonego z takiego młodego zakwasu warto dodać łyżeczkę suszonych drożdży, żeby go wsparły.
Żytni zakwas chlebowy
Narodziny nowego zakwasu wymieszana pierwsza porcja mąki i wody.
Żytni zakwas chlebowy
Tak wygląda zakwas kilka godzin po drugim dokarmieniu.

Tagi:

zakwas