pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Zakwas na żurek:

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do słoja wsypujemy wszystkie składniki i zalewamy letnią wodą ...

Zakwas na żurek:

Składniki:

Zakwas na żurek:

 

  • na około 1 litr:
  • 2 łyżki mąki -czubate
  • 2 łyżki mąki razowej - czubate
  • 1 "dupka" od razowego chleba
  • około 1 litra przegotowanej letniej wody
  • główka czosnku - ten czosnek potem ląduje w zupie
  • ziele
  • listek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek:
Do słoja wsypujemy wszystkie składniki i zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy na około 4 do 5 dni (nasz zakwas trzeba zamieszać 2 razy dziennie żeby nie z pleśniał)