agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

zakwas z buraków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zakwas z buraków..................

zakwas z buraków

Składniki:

zakwas z buraków

 

  • 800 g buraków ćwikłowych
  • 1 litr wody przegotowanej
  • 6 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 skorka z razowego chleba

 

Sposób przygotowania:

zakwas z buraków
Umyć buraki, obrać ze skórki, opłukać pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do naczynia włożyć warstwę buraków, posypać czosnkiem i dać następną warstwę buraków, dodać skórkę razowego chleba. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier, wymieszać i zalać buraki. Garnek przykryć najlepiej gazą i pozostawić w nie za zimnym pomieszczeniu na 10 dni. Gotowy zakwas zlać np. do butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.